18 april 2011

Tänker på: Venedig
Det var mörkt när vi kom fram. En kylig kväll i december med dimslöjor svävande tätt ovan vattenytan och vaporetton som gled fram som ett tyst spöke mellan husen. Stillsamt ombord på båten, bara några enstaka venetianare på väg hem från jobbet och så vi - jag och S. Vi klev av nära vårt hotell, bara några steg som ekade när vi gick över en liten bro och så framme. Huset var litet och från tidigt 1500-tal, trånga trappor upp till vårt rum med ett fantastiskt högt fönster.

När jag öppnade fönstret och slog upp fönsterluckorna nästa morgon sken solen från en klarblå himmel. Ett tunt frostskimmer täckte träden och buskarna i den lilla trädgården nedanför oss som var inramad av en rosa tegelmur. Runt oss fanns hustak, små innergårdar och längre bort vattnet - kanalerna. Vi var i Venedig och det var den första dagen på vår smekmånad.


Om jag kunde frysa ögonblick i mitt liv är dessa två minnesbilder med i dom stunderna. Venedig var så hjärtskärande vackert, mer än vad jag någonsin kunnat drömma om. December var en fantastisk månad att besöka staden, soliga dagar med lite kyla i luften och nästan inga turister. Vi drack varm choklad på underbara café Florian där Goethe och lord Byron varit. Allt var snirkligt och förgyllt på världens äldsta café och som dessutom var på sin tid var det enda som tillät kvinnor att komma in.Vi besökte Harrys Bar och drack världens godaste Bellini, ingen trängsel och underbar inredning i från 1931. Drinken är gjord på prosecco och vit persikopuré, godare än vad det låter! Namnet är taget från en venetiansk 1400-tals konstnär - Bellini, som finns att beskåda på underbara konstmuseet Gallerie dell´Accademia. Ta vaporetton ut till Murano - ön där dom skapar det berömda venetianska glaset. Och gå, promenera och sätt dig ner och ta en kaffe, gå lite till och sen är det middag med massor av god italiensk mat. I världens vackraste stad.


Åk inte högsäsong, det gör inte staden rättvisa.
Lätt att få billiga flygbiljetter till Venedig, numera flyger även SAS direkt dit.
Kolla in Tripadvisor för bra hotelltips.
Böcker med Venedig i centrum, läs Donna Leons serie med kommissarie Guido Brunetti.Bilder lånade av Resfeber, Vagabond, Tripadvisor, tack.

3 kommentarer:

 1. Åh.... Venedig är min drömmars drömstad.. har aldrig varit där, blir lite sjuk när jag läser dit inlägg...=)

  SvaraRadera
 2. Åh, dit skulle jag vilja också.
  Verkar så himlans romantiskt =))

  Ha en fin påsk,
  kram Sofia

  SvaraRadera
 3. Åh, Venedig... Dit vill jag åka någon gång... Var nära för några år sedan, men planerna ändrade sig och vi åkte någon annan stans... Venedig i december kanske man inte tänker på... men det låter vacker!!!

  Du är en begåvning på att berätta målande och med inlevelse!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera