22 april 2011

Den långa dagen
Långfredag och vilken tur att det inte är år 1910! Sånt får man vara glad för idag, jag tänker på hur otroligt lång Långfredagen faktiskt har varit. Hur man förr i tiden verkligen höll den helgad och inte gjorde något. Fast jag vet inte hur bra det var? Man fick ju inte ens läsa vad man ville, utan det skulle vara något kristligt och uppbyggligt, något för moralen och karaktärsdanande. Det är bra att tiderna går framåt och vi med.

Så idag lite tips om påskgula och uppbyggeliga böcker som kan muntra upp eller väcka lite sköna känslor en Långfredag anno 2011.Ivar Lo-Johansson med Godnatt, jord. En bok om vårt arv, en statarskildring från början av 1900-talet och samtidigt en berättelse om hårda levnadsvillkor inte alltför lång från vår tid och att hoppet trots detta finns.

Klas Östergren med Med stövlarna på. En samling berättelser, noveller, som är perfekt att läsa och återvända till lite då och då. Utmärkt när man har ont om tid och bara hinner lite.

Khaled Hosseini med Tusen strålande solar. Jag hade inga förväntningar, eller rättare sagt låga förväntningar på denna andra bok av författaren till Flyga drake. Svårt att följa upp den succeén men fint skildrat om kvinnors liv i Afghanistan och samtidigt en viktig historiebeskrivning.

Doris Lessing med The fifth child. En mycket obehaglig berättelse om familjen som får sitt femte barn och därmed börjar sakta nedbrytningen av sammanhållning och kärlek.Kan man vara lycklig på någon annans bekostnad eller finns det ett pris att betala? Vad är rätt?

Richard Swartz med Room service. En samling berättelser från det östra europa, en bok om den tid som varit och en slags skriftlig ihågkommelse så vi inte glömmer bort vår historia.

Avslutningsvis idag en riktig feelgood bok - The Good husband of Zebra Drive av Alexander McCall Smith. En underbar bok om livet i Botswana, mysterier, kärlek och väldigt mycket roiboos te, nr 8 i serien om den underbara damdetektivbyrån i Afrikas hjärta.


Fortsatt Glad Påsk!

2 kommentarer:

 1. Så fint påskris! De gröna glasäggen är jättefina!

  Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. Fina påskägg i glas, dom gillade jag!

  Glad påsk i efterskott!

  /Johanna

  SvaraRadera