26 april 2011

Tänker på: Ingegerd RåmanDet är något stramt och rakryggat över henne, Ingegerd Råman. Rena linjer och grafiska mönster, allt i hennes egna stil. Tänk att en enda person kan verka och även glänsa inom så många olika områden - keramik, glas, porslin, muralmålningar. Givetvis handlar det om formgivning inom alla områden men även om mod - att våga prova något nytt. Att gå över gränser.


Hon har studerat vid Konstfack samt utomlands och blev anställd 1968 vid Johansfors glasbruk. Därifrån tog hon sig vidare och startade egen keramikverkstad för att på 80-talet anställas på Skrufs glasbruk som formgivare. Där skapar hon bl a underbara vaserna/burkarna i Bellmanserien, vi har två som vi använder hela tiden och vackra vackra kanna för vatten som vi ibland häller vin i. När jag ser vad hon åstadkommit under sin tid där så blir jag så imponerad, vilken enorm kreativitet!


På 90-talet fortsätter succéerna och 1995 utnämns hon till professor för att 1999 gå över till Orrefors glasbruk. Där skapar hon fina serien Basket, en av mina favoriter och vackra Slowfox - båda med sina räta linjer men med helt olika uttryck. Det som gör henne till en favorit i vardagen är just mångfalden, att hennes saker kan användas på många sätt, inte bara ett fat till mat utan även till blommor, frukt eller mossa!


2004 skapar hon miniservisen Domino i samarbete med Gustavsbergs porslinsfabrik, så ren i linjerna och totalt tidlös. Krukorna är betagande, just linjen där fatets övre kant möter själva krukan - går inte att släppa blicken ifrån. Det är små detaljer, men just dom små skiftningarna särskiljer henne, utmärker henne och gör henne enastående.


Svarta och vita krukor ur Dominoserien, Gustavsberg.
Stor vas ur Slowfoxserien, Orrefors.
Liten vas ur Basketserien, Orrefors.
Fat ur Pondserien, Orrefors.


3 kommentarer:

  1. Jag håller med - en av mina favoritformgivare som gör de skenbart enkla och självklara formerna som är de allra svåraste. Fina saker du har. De svarta krukorna står även hos mig, liksom en del ur Slowfox för Orrefors. Jag fyndade en jättefin bok om Råman på bokrean för en femtiolapp. Rekommendation på den om du inte har tittat i den.

    SvaraRadera
  2. Stor gillar också denna stilsäkra formgivare !. Då krukor ingår som ett av mina stora inrednings hang ups så blir det väl en tur till Gustavsberg snart.

    Fint och uppskattat inlägg!

    SvaraRadera