19 september 2011

Tänker på: Tage Andersen


Jag minns fortfarande första gången jag klev in i Tage Andersens butik i Köpenhamn. Det var som att omfamnas av en helt ny värld. En eget universum där skulpturer av växter mötte en enda mans tankar och drömmar, vilka vävts ihop till något sagolikt. Det är egensinnigt och fullkomligt unikt. Jag upplever aldrig att han kompromissar, att han tar ett enda steg från den väg han valt? Jag kanske har fel men det han gör andas så mycket Tage att det är svårt att tro att han någonsin gör något halvdant.


Tage Andersen föddes 1947 i Danmark, utbildade sig till konditor initialt men 1967 öppnar han den första blombutiken på Jylland. Efter en tid i Viborg, butik även där, så kommer han till huvudstaden 1976 och 1987 öppnas portarna till den nuvarande atelje/butik/utställningslokal som ligger på - numera bevingade - Ny Adelgade 12.


Att kliva in i butiken är att lämna över sig till Tage, till hans erhörda konstnärskap och att få ta del av det vackra som skapats just för att vara skönt men också för att användas, att brukas. Känslan i butiken är lite som att kliva in i en prerafaelitisk målning, gränser suddas ut och allt kan ske. Tonen i det han skapar är ofta dov, lite mystisk. Även om växternas färger kan vara skira så lägger han gärna till en lite smutsigare ton- rost, dimgrått, smutsgrönt - kanske just för att kontrasterna ökar skönheten?I Småland finns nu Gunillaberg, köpt 2008 av Tage, en makalös byggnad och utställningslokal samt en trädgård för visningar. Sommarutställningen fortsätter även i september - lördagar och söndagar kl 11-18, i Bottnaryd. Tages egna ord om gården han köpt; att platsen andas magi och atmosfär, lovar gott när en sann mästare på magiska ting och företeelser talat. Och för kulna höstkvällar och frostiga morgnar finns Tages underbara böcker att förlora sig i, vilken tur!Bilder lånade från konstnärens hemsida, Allt om trädgård, Floristkompaniet, thehousethatlarsbuilt, isastradgard, stort tack!

8 kommentarer:

 1. Så vackert, sådant man kan förlora sig i ett bra tag :-)

  SvaraRadera
 2. Dit vill jag åka ! Det dova känns så spännande. H Christensens lampa skulle jag också kunna tänka mig i sovrummet, fiiint!

  SvaraRadera
 3. En enda gång har jag varit i hans butik i Köpenhamn, en fantastisk upplevelse. Tyvärr kom vi inte iväg till Gunillaberg i år heller, bor inte längre än tre mil därifrån...Han är en fantastisk kreatör, konstnär och människa!

  tina =)

  SvaraRadera
 4. Var det inte där Ernst var en gång och tittade? Ser verkligen ut som ett ställe där jag skulle kunna fördriva lite tid, gå och drömma och fotografera. Kram

  SvaraRadera
 5. Jag följer med i det andras kommentarer! Vilket ställe!
  Vackra bilder!

  SvaraRadera
 6. Vad roligt att ni också gillar Tage, men när jag letade bilder så förstod jag att hans fans är många - såklart!

  SvaraRadera
 7. Gaah, vilket ställe! Vilka underbara bilder. Njuter!!!

  kram CC

  SvaraRadera