21 mars 2011

Tänker på: Jussi Ojala
Jag har funderat en tid på att bestämma en dag i veckan när jag skriver om någon/något  - sak, människa eller företeelse som jag tänker på. Skriva om något som kanske även ni skulle gilla att fundera på? Som ett tips, ett litet utropstecken mitt i vardagen eller kanske hellre som en bra start på veckan? Måndag blir det och jag startar med Jussi Ojala.

För flera år sedan stod jag med nästan darrande händer och kände på glasyren på en fantastisk urna. Jag pluggade fortfarande och studiemedlet var inte det största men som jag längtade! Jussi Ojala - keramiker, född i Finland och vidareutbildad i Sverige, med ett eget krukmakeri utanför Skara vilket han har tillsammans med sin begåvade fru Marie Beckman - även hon keramiker.

Vad som gör Ojala så speciell är just glasyren, den rinner, bubblar - lever ett eget liv. Under många år har har han experimenterat sig fram till sitt egna, helt unika uttryck. Formen är ofta som en stubbe, bred vid basen och stabil där glasyren får stå för det sinnliga, ibland skira. Det är så speciellt att jag tror att antingen älskar man det eller så står man inte ut! Inga mellanlägen, något jag gillar - han kompromissar inte utan kör fullt ut.

Jussi Ojalas verk finns på dels Blås o knåda samt Konsthantverkarna
Jag har fortfarande inte köpt något av honom, men jag kommer. Ibland måste man få längta, jag tror det är bra, att få fundera och känna så när det väl är dags så blir det än mer speciellt. Jag ser framför mig hur jag sätter mig i bilen och åker till Katthagens Krukmakeri, (gör det ni med!) hur jag går runt och sedan hittar det som får följa med mig hem. Det blir en fin dag.

Här hemma så är Philip sjuk, feber och brinner i min famn, lilla hjärtat.

Bilder lånade från konstnärs hemsida samt bild från verkstad lånad av Decor.3 kommentarer:

  1. Hm.. hur kan jag ha missat detta? Bor ju ca en mil från Skara, och gillar ju både konstverk Och finnar..=)

    SvaraRadera
  2. Malin:Vad avundsjuk jag blir! Inbillar mig att det är en fantastisk upplevelse att komma dit, må så gott,
    Malin

    SvaraRadera