28 mars 2011

Tänker på: Alberto Giacometti
Det är något visst med ögonen, mörka, fundersamma. Känns som om de ser, ser rakt igenom dig och missar inget. Alberto Giacometti (1901-1966)- skulptör, tecknare och målare, född i Schweiz men verkade stora delar av sitt liv i Frankrike. Kanske mest känd för sin sylvassa, smala skulpturer som tornar upp sig men har även gjort underbara målningar och teckningar bl a av sin fru Annette.


Alltid sparsmakad, inga yviga färger eller former utan en tydlig linje som löper igenom verken. En stram linje även när skulpturerna böjer sig eller penseln arbetar. I Paris deltar han i surrealisternas rörelse, vän med Sartre och Beauvoir, skissar Genet och utbyter tankar om arbete med Picasso. Giacometti är aldrig riktigt färdig med sina verk, de arbetas om, får vila och sedan återkommer han igen.


Det speciella är just hans sätt att se verkligheten och sedan tolka den - ett helt eget uttryck som lockar mig. Som gör att jag aldrig är klar med hans konst. Om man vill se och uppleva live så åk till Louisiana i Köpenhamn, se här. Åk på våren så kan man även njuta av deras Skulpturpark, ta en lunch ute och sedan det sköna cigarilldoftande tåget in till Köpenhamn igen för en skön weekend där.


1 kommentar: