10 oktober 2011

Tänker på: Nick BrandtDet är som allt stannar till ett slag. Som om ljudet tystnar, luften tätnar och tiden försvinner. Jag tänker på bilderna, fotona som Nick Brandt tar och själv beskriver som porträtt. Porträtt av djur som sakta försvinner från Afrikas vilda liv, som långsamt utrotas och kanske en dag inte finns kvar. Han är en makalös fotograf, regissör i botten, vilket kanske speglas i hans bilder? Det känns så mycket mer än bara ett foto, det känns som ögonblick vi får dela med djuret, fångat i ett poetiskt ingenmansland. Färg och ton som påminner om svunna tider och samtidigt helt tidlöst. Så vackert.
Född 1966 i London, studerade målning och sedan film på St Martins School of Arts. 1992 åker han till USA och under dom närmsta åren regisserar han videor till olika popartister bl a Michael Jackson och det är just när han jobbar med dennes Earth Song 1995 som han faller för Östafrikas djur och landskap. Det tar sin tid innan han hittar den uttrycksform som bäst fångar Afrikas själ, som bäst beskriver den värld som går under mitt framför våra ögon.

Den första boken i en trilogi är On This Earth med foton tagna mellan år 2000-2004, där bl a författaren Alice Siebold skrivit en introduktion. Bilderna beskriver ett paradis, detta som kontrast mot kommande andra bok A Shadow Falls, där en jämförelse gjorts med en kärlekshistoria utan ett lyckligt slut. Afrikas djur går under när människan tar över. Den sista delen är under arbete just nu och planeras att ge ut 2013, då eventuellt med titel On this Earth A Shadow Falls - cirkeln är sluten.


I september 2010 startades Big Life Foundation av Nick Brandt, en ideell organisation vars syfte är att bevara Afrikas djurliv och ekosystem. Hans foton får oss att reagera och ha en möjlighet att påverka innan det är för sent. Dessutom så har vi tur, just nu - från 7 oktober till 8 januari 2012 pågår en fantastisk utställning med 60 av hans unika bilder, hängda speciellt för Fotografiska Museet i Stockholm. Ett besök är ett måste, en möjlighet att resa i tid och rum, att få andas savann och fuktig lerjord, stekande hetta och att få möta Nick Brands underbara skapelser.


Alla foton tagna av Nick Brandt.

7 kommentarer:

 1. Mycket vackert - får lite gåshud av foton som dessa. :-)

  SvaraRadera
 2. Tack för ett fantastiskt tips. Lunchen får ätas imorrn på Fotografiska helt enkelt, detta vill jag inte missa.

  SvaraRadera
 3. Fantastiska bilder, jag måste verkligen gå på den här utställningen på Fotografiska.

  Jag var i Kenya för några år sedan och tog nog 500 bilder från Tsavo nationalpark, det var helt magiskt att komma så nära de vilda djuren.

  SvaraRadera
 4. Vilka Bilder! Fotot på aporna, lejonet i vinden och giraffen som tittar ut över savannen... Helt makalöst fina och berättande. Tack för tipset!
  Ha det bäst / Liv

  SvaraRadera
 5. Vilka bilder! Man blir alldeles matt i knäna! Den som ändå hade lite närmare till Fotografiska!

  SvaraRadera
 6. mm, var just på fotografiska och kollade dessa foton för en kort tid sedan. Magiska.

  SvaraRadera