21 oktober 2011

I en förtrollad världFredag och det är klart vi tänker på växthus?! Det gör ni väl, eller är det bara jag som inte kan låta bli att tänka på små viktorianska hus, med vackra sten och trädetaljer. Med glas som glittrar i solen och mörka kvällar med frosten runt knuten men inne citrondoft och flyktig lavendel. Jag vill såå gärna ha ett litet litet hus, det behöver absolut inte vara stort. Med ceder eller molnvita detaljer? Jag svävar iväg och glömmer att det absolut inte passar på vår tomt? Med funkisräta linjer från 1947 med liten gräsmatta och liten skogsbacke i bakkant, hur blir det?  Med priser som får mig att tänka på jordenrunt resor och med skötsel och underhåll...


Men ändå, att få stå där och plantera i strilande regn, att sitta ner och dricka ett glas vin medan jag funderar på vilka lökar jag sätter till hösten. Att få njuta av tomatdoft och underbara pelargonsticklingar, det måste ju vara himmelriket. Några andra himmelriken som jag också har på min vill göra lista är ju trädgårdsresorna.Tänk att få besöka Piet Oudolfs fantastiska trädgårdsrike Hummelo i Holland eller Sissinghurst vita trädgård. Att vandra runt på Chelsea Flower Show eller svänga förbi Sussex i Storbritannien och bo några dagar på den underbara gården Sussex Prairies. Där två eldsjälar har skapat en fantastisk trädgård med inspiration från Oudolf, vackra rum och lika vacker omgivning där allt planterades så sent som 2008. Det är vidunderligt vackra bilder i senaste Gardens Illustrated - makalösa planteringar som skapar habegär, dit vill jag också!
Trädgårdsbilder ovan från Sussex Prairies, översta växthuset från Alitex och det undre från White Cottage.

3 kommentarer:

 1. Sagolikt vackert ! Hoppas du en dag får ett växthus att njuta i .

  Kram Carina

  SvaraRadera
 2. Oh, känner så igen mig i dina drömmar!!! Ett växthus från Alitex är verkligen en toppdröm hos mig. Men som tur är får jag ändå uppleva såna växthus med jämna mellanrum. Jobbar med den svenska återförsäljaren :-) De sista dagarna har jag varit nere på plats där utanför Uddevalla och fotat framförallt i och kring såna växthuse. Jag drömmer och drömmer och drömmer :-)) Kan berätta att just Alitex-växthusen är gjorda i underhållsfri aluminium, men som liknar trä. Riktigt suveränt är det, livstids garanti och allt. Men visst är det så att de inte är gratis....... Nästa år vill jag så gärna åka till Chelsea. Vi får se.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 3. Ja tack, ett litet växthus vill jag ha. I somras gick en del av tiden åt att tänka o planera på vilken plätt av av tomten (ja i Skåne alltså, här hemma vill jag ha ett odlingsskåp på balkongen) det ska stå den dagen jag tänkt klart. En ros fick planteras m hänsyn till platsen för växthuset. Det kallar jag framförhållning. Vi åker ner en sväng nästa vecka, upplever och njuter av ännu en årstid, pysslar om o stänger igen till nästa vår. Ha en fin helg vännen!

  SvaraRadera