3 juli 2011

Hejdå trädgården!

Astrantia major, Stjärnflocka
Lite oroligt är det, att lämna trädgården. Jag funderar ju förstås på tomaterna, dom växande ringkragarna, solrosorna och nya rabatten. Ja listan blir lång och hur ska dom klara sig? Är det riktig varmt så behövs det vattnas dagligen, åtminstone i vissa hörn av trädgården. Solrabatten, den enda riktigt solälskande i min trädgård brukar klara sig bra men det känns lite märkligt att åka nu när rosorna blommar galet mycket och rudbeckian Magnus har miljoner knoppar. Lavendeln som kantar rabatten börja precis slå ut i sin varma blålila färg och doften...Doften!När jag planterade rabatten för två år sen så var det så roligt. Jag fick äntligen utlopp för min längtan efter lavendel och andra torktåliga, vackra växter som brer ut sig i solen och trivs. Vid början så innehöll rabatten risiga hallonsnår och en fantastisk rabarber, hallonen åkte men rabarber njuter vi av hela sommaren. Jag bestämde mig för kryddväxter runt rabarben och sedan övergång till stäppsalvia Ostfriesland i ett stort lila sjok som i sin tur övergick i dom engelska Austinrosorna Eglantyne och Winchester Cathedral. Som dom blommar och doftar! Och färgerna, Eglantyne med sin initiala skarpa rosa färg som knopp och sedan elegant övergång till champagnerosa. Winchester Cathedral är ju riktigt krispigt vit men som knopp en slags polkagrisstrimmig nyans och sedan en oändligt vit ton som skimrar bland mörka blad, ljuvligt.

Kryddväxterna flyttade jag på, kändes lättare att ha dom på altanen, närmare kök och matlagning så i år inhandlades nävan Rozanne för övergång från rabarber mot salvian. Jag har funderat länge på nävan och kanske tyckt att den är lite gräll i tonen men så en novemberpromenad i gråkallt ljus så blommade den. Överdåd var ordet när allt annat var dött, mitt bland dimslöjor bredde dom lilablå kronbladen ut sig och en sån blomma måste man bara ha. Tröst i november är viktigt!


Som en en uppvaktande kavaljer till hela rabatten, strax ovan stenmuren så dansar lavendeln, svingande sina doftsensationer som en dirigentpinne där rosorna sakta får följa efter doftnoten. Lite försiktigt rundar den ena hörnan där  stjärnflockan brer ut sig, astrantia major som blommar så försynt. Annat är det med rabattens drottning magnolian loebneri Leonard Messel som blommar först av alla i april med duniga knoppar som spricker upp i rosa, såå efterlängtat efter en mörk vinter. Och till sist i rabattens bakkant den absolut mest underbara, generöst blommande av dom alla - rudbeckian Magnus i rosa toner.

Årets första knopp och blomma hos rudbeckian Magnus.


Nu semester och färja mot Gotland, två veckor tillsammans på en magisk ö - underbart!


3 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder! Vi får hoppas att vädrets makter ser till att sköta om blommorna! Önskar Dig en trevlig semester!

  SvaraRadera
 2. Åh så härligt med gotland! Trädgården skall nog överleva;-) Stjärnflockan är helt underbar!

  Tack för din fina kommentar hos mig!

  Hälsa gotland från mig!

  SvaraRadera
 3. Underbart att åka till Gotland! Håller tummarna för att trädgården överlever. Kram Johanna

  SvaraRadera