24 juli 2011

Hemma hos Söderns skönheter


Fy sjutton vad bra den var - The Help av Kathryn Stockett. En otrolig bok om Södern i USA på 60-talet, om segregation, vänskap och även svåra val. Vi får möta vardagen för dom svarta hushållerskorna, deras dagliga arbete i vita familjer med osynliga gränser som aldrig får passeras. Vad händer när den linjen korsas, när det inte finns någon återvändo?


Det är ett fantastiskt persongalleri med underbara karaktärer och så fint skrivet. Vi får följa Aibileen och Minnie - som båda arbetat länge för vita familjer men nu kommer till ett vägval när saker och ting går för långt. Man förflyttas i boken till det varma fuktiga Södern, till långsamma dagar med bridge och damklubbar med insamling för dom fattiga. Till fångenskapen som även sträcker ut sig till dom vita men på ett helt annat sätt. Skeeter, nyss hemkommen från universitetet tillbaka till familjens plantage, men utan äkta man. Vad kan hon göra i livet förutom att gifta sig och leva genom sin man? Valen hon gör kommer kanske att skärma henne från vänner och familj för alltid, kan hon göra dessa val?


Så läs den, du får möta en massa härliga karaktärer, deras liv och en fantastisk historia som får dig att gråta, skratta och absolut förflyttas i tiden.


Bilder lånade från Blackhistoryalbum, Oak Alleyplantation och Legends of America, tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar