2 juli 2011

På dammiga vägarHala fram pickadollerna, vässa spjutet, torka av dammet och beställ den varma whiskyn för här kommer tips på några böcker.True Grit av Charles Portis, en helt egen historia om den 14-åriga Mattie som ger sig av i Vilda Västerns sista skälvande dagar för att hämnas sin fars död. En fantastisk, högst osannolik berättelse som Portis tar oss med på. En sträckläsningsbok som får mig att förflyttas i tiden och faktiskt tro att Mattie finns, får mig att känna dammet, törsten och även ensamheten. Underbart språk och unika karaktärer, man riktigt känner tröttheten, smutsen och ångesten. Som en extra bonus finns min favoritförfattares förord - Donna Tartt, hennes vackra kärleksförklaring till Portis berättelse som följt henne och hennes familj i decennier. Vackra ord är det!


Vacker sägs även Alexander den store ha varit, kort men ståtlig och med en enorm vilja att erövra världen. Somliga kallar det megalomani andra en civilisations utveckling. Den italienske professorn Valerio Massimo Manfredi har lämnat sitt bidrag till världens bild av Alexander den store i och med sina tre böcker om världshärskaren - Alexander Ödets son, Ammons spådom och Vid världens ände. Tre delar som beskriver Alexanders uppväxt, relationen till sina föräldrar och sedan utvecklingen till krigaren och världshärskaren. Böckerna känns som en skicklig historiebeskrivning, en sammanflätad faktabeskrivning med försök att få fram Alexanders karaktär istället för att bara rada upp hans viktiga erövringar och slag. Trots detta så blir det lite väl många krig för min smak men är man sugen på en fin berättelse om en av dom största kungarna och intresserad av antika Grekland så rekommenderas boken, känns verkligen som bra sommarläsning.

Böckerna finns att köpa här och här.


Bäst just nu på tv - The Tudors onsdagar kl 21.30 i SVT1. Det är vackert, maktgalet och sexigt, fyllt av en otroligt vacker interiör och kläder. Härligt att jag missat så mycket, desto mer kvar att se!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar