7 november 2011

Tänker på: Frank Lloyd Wright

Fallingwater, Pennsylvania.


Hans namn - Frank Lloyd Wright (1867-1959) fanns med någonstans långt bak i mitt medvetande, tillsammans med vackra byggnader, USA och design. Jag tror inte jag hittat fram till honom ordentligt om det inte varit för den absolut makalösa boken Kärleken till Frank av Nancy Horan som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Det är en liten skatt för den rymmer så mycket; kvinnans roll i samhället och i familjen, vad kan man offra för kärlek och så en inblick i Frank Lloyd Wrights liv.


Han var en enastående arkitekt men inte bara det utan en visionär med ett kall att förnya Amerika. Han ville befria folket från dom trånga viktorianska lådorna som man bodde i och ritade underbara byggnader med ljus och rymd. Men det stannade inte där, han var bestämd och hade en mycket tydlig bild av hur hans hus skulle se ut inuti, så visionerna spillde över till möbler, mattor och konst. Allt utformade för att leva och skapa i, att kunna andas och bottna i naturen var några av hans käpphästar.

Taliesin

Robie House

Privat hem i Wasau, Wisconsin.
När jag idag ser husen han byggt är det svårt att förstå att dom faktiskt ritats för för ett annat århundrade sedan. Kraften i det han ville göra  - åstadkomma, måste ha varit så stark att han inte kunde väja för det, trots att det säkert måste ha kostat honom mycket. Det är ju alltid svårt att vara först med något, att avvika från mängden så jag tänker att han måste ha varit en mycket viljestark person, en man som gick sina egna vägar. Han, tillsammans med några andra, utformade en helt egen arkitekturell stil kallad The Prairie Style, en modernistisk stil där huset skulle smälta samman med miljön. Rena, raka horisontella linjer med en central eldstad i mitten och sedan rum som flyter in i varandra och in i den yttre naturen.


Fallingwater
Idag finns flera av husen öppna för besök, det finns turer att följa med  där man kan få en inblick i hur processen att bygga gått till. Några typiska exempel på Prairie Style är dels hans egna hem i Oak Park samt Robie House på Chicagos Universitet campus, Wright föddes ju i the Midwest och behöll sin kärlek för präriens karga vidder men även behovet av att leva i samklang med naturen. Vilket inte hindrade honom från att göra en av världens vackraste byggnader, den hisnande otroligt overkliga Guggenheim muséet i New York. Som en svävande sagolik skapelse, fantastiskt i sitt utnyttjande av rummet och som gjort för att njuta av, som alla Wrights verk!

Guggenheim muséet, New York7 kommentarer:

 1. Ja, Guggenheim är verkligen makalöst! En bekant till mig har varit inne i ett av hans hus i USA (minns inte på rak arm var) och sade att det var en upplevelse. :-)

  SvaraRadera
 2. Guggenheim muséet har jag varit i och det är jättefint verkligen. En stor visionär som förverkligade det.

  SvaraRadera
 3. Verkligen imponerande byggnader, lite japansk känsla i en del av dem.
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Ja det vore fantastiskt att få se någon av hans hus live o Katarina, såklart du har rätt, det är ju verkligen ngt japanskt över husen, nu ser jag det. Han var ju i Japan och jobbade där och blev säkert inspirerad, dit vill jag också!
  Malin

  SvaraRadera
 5. Jag pratade precis med min mamma i telefon. Hon hade klickat hem en bok från Adlibris. Hon hade läst om den på Malin på öns blogg. Roligt! Hon hade hittat hit via min blogg och vips så köpte hon en bok! :)

  Underbar höstbilder här nedan på fina brusfrön bland löven!

  kram!
  a

  SvaraRadera