17 november 2011

I tigerns spårHerrejösses vad bra den är - The Tiger's Wife av Téa Obrech. En något långsam, smygande introduktion till en alldeles egen underbar värld. Den fångar mig inte direkt utan nästan omärkligt vävs historien vidare, personer introduceras och plötsligt vill jag inte lägga den ifrån mig, jag är fast.

Bakgrunden är en berättelse om Natalia och hennes morfar, den prominente läkare i staden och deras relation. Deras besök på stadens zoo, deras middagar och morfaderns obsession med tigrar. Fram växer ett Jugoslavien genom årtionden, en historia kantat av våld, skrönor och vidskeplighet. Men Obrech har fångat karaktärerna alldeles lysande, ja dom är extravaganta i sitt uttryck och ofta yviga i gester och handlingar men aldrig overkliga. Den är en historia där människors öden tar plats, fångar läsaren och till slut får komma till ro för visst finns katharsis, som min svägerska brukar nämna, som en nödvändighet för en bra roman.


Denna själens rening som vi får följa på olika sätt, ibland som en parantes eller en historia från förr men det gör att karaktärerna lyfter och att det blir oerhört underhållande. Natalia blir själv läkare och minns tillbaka till morfaderns berättelser om Tigerns Hustru och om den odödlige mannen, långsamt närmar läsaren sig bokens kärna och till svaren, eller finns det inga svar? Läs boken, om inte annat för att den är vanvettigt underhållande, ett strålande språk eller för den underbara sagan med en svart kärna. Och nu undrar jag hur denna författare ska följa upp det här igen? Det är en debutroman, hennes första och kan det bli bättre än så här?


The Donor  av Helen Fitzgerald är en helt annan bok, en berättelse om London och den ensamstående två barnspappan Will Marion. Det är en snabb, rolig historia om den übersnälle pappan, tvillingarna med dom snabbt försämrade njurarna och jakten på en donator. Allt skrivet vitsigt med svärta och humor, lättläst och absolut underhållande, en bok för en resa och ligga på stranden.

Och vad tyckte jag om Wuthering Heights av Emily Brontë? Ha, som alltid bra bättre bäst! Läs, den ingår i saker som höjer livet till toppnivåer, ja fast kanske på ett tragiskt sätt. Ja ni förstår....Eller för  tusan, ni har ju redan läst den mer än vad jag gjort, förlåt : )


3 kommentarer:

 1. Tack för tipsen - kanske hugger dem när möjlighet kommer. Beställde böcker från Adlibris i går och längtar redan till de kommer. :-)

  SvaraRadera
 2. Boktips - I like! Gav mannen Zlatan-boken i farsdag-present, så jag bläddrar nog igenom den efter honom.
  Har några på vänt, men the donor ligger på tur sen.

  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 3. Åh, vad bra med fina boktips! Jag samlar tipsen på hög tills bokslukaren i mig vaknar igen, jag känner på mig att det inte kommer dröja alltför länge. Fin söndag till dig!

  SvaraRadera