10 februari 2011

Snömos och trädgårdsdrömmar

Vad är det med vissa växter som får en att helt tappa konceptet, att frenetiskt leta bilder, söka köp möjligheter, göra om trädgården...Sanguinaria canadensis multiplex - fylld blodört, har fått mig helt på fall, måste ha den, måste äga den.

Bild lånad från Thimble Farms.

Jag får oftast bilder i huvudet. Jag ser hur jag vandrar planlöst (observera ordet planlöst) i trädgården, hur jag liksom av en händelse stannar till och där, alldeles i början av våren, med kvarvarande fukt i marken och doft av multnade löv i den solsilande luften så skymtar jag något vitt på marken. Små perfekta kronblad som gömmer sig lite, något blygsam, vit och skir för att så småningom slå ut och bli praktfull, som en stor flytande näckros.

Vilken tur att vi av en slump upptäckte en gammalt rest efter en rabatt i vår lilla skogsbacke i höstas. En vacker halvmåne av mossbelupna stenar som kikade fram under löven.Vi satte massor av narcisser, hyacinter och kungsängsliljor och nu har jag glädjen att fundera över vad som ska växa där. Runt rabatten finns både löv och barrträd, mycket skugga och visst solljus mellan grenarna. Tendens till att torka ut under sensommaren och rådjur som passerar.

Bilder lånade av perenner.se.

Jag tror jag ska ha en vit rabatt, är normalt inte så färgkoordinerad men det är en liten söt rabatt och vitt syns mer på avstånd. Fänrikshjärta är så vacker med sina dinglande hjärtan och som den blommar, hela sommaren. Vackra Sissinghurst white - Fläcklungört, har jag sneglat på länge och längtat efter, söta små blommor som nickar lite och vackra blad. Sen måste jag nog våga ha en vit höstanemon - Honorine Jobert, jag inbillar mig att den är känslig och krävande så därför har jag tvekat, men så vacker i skymningsljus.

Back och tovsippe bilder lånade av perenner .se, Jack Frost min egen.

Älskade mjuka, varma lilla backsippa, du ska med och vårvackra tovsippa som är galet vacker, varför är inte fler tokiga i den? Och som en sista liten tryffering, världens vackraste växt Brunnera Macrophylla - Jack Frost med blå blommor! Det måste finnas undantag, så ja vad tror ni?

När jag tittar ut genom fönstret nu är det ett totalt snömos utanför, riktigt vackert, God natt.

1 kommentar: