12 augusti 2011

Blommor och bokmani!


Jovisst går det, men inte så lätt. Det är svårt att hinna läsa när två sommarlovslediga barn rusar runt, när liten fin börjat gå och när S målar. Men man kan stjäla lite tid vid sandlådan eller när man lagar mat, vid baddags eller sent sent på kvällen när huset är tyst. För det går ju absolut inte att sluta läsa, ånej, tänk att få kliva in i någon annans värld för ett tag och upptäcka nya saker. Hemliga, roliga, läskiga eller bara helt fantastiska upplevelser bara för mig, där just då i det ögonblicket. Vilken gåva.


Så kanske påverkade det mig när jag läste vidunderligt vackra sorgliga History of Love av Nicole Krauss. Språket är poetiskt, historien genialt uppbyggt kring den ensamme överlevaren av andra världskriget Leo Gursky. Han sörjer sin sanna kärlek och saknar sin son, ensam i ett myllrande New York. Samtidigt får vi även följa 15-åriga Alma vars mor är änka och som får ett uppdrag vilket kommer förändra deras liv. Flickans och mannens vägar möts i ett fantasifullt slut, ett slut som överraskar på många sätt. En bok som kräver sin tid och koncentration vid läsning, något jag inte hade helt och hållet, eller fångade den mig inte? Absolut värd att läsa men den kräver sin egna tid.


Dead reckoning av Charlotte Harris är desto lättare att komma in i, vi är återigen i Bon Temps och möter Sookie Stackhouse, ni vet True Blood-serien. Som alltid är Sookie jagad av diverse fiender, jobbar på baren och hänger med älvor men boken känns svartare än vanligt. Ett orosmoln släpper inte taget och vad är det med Eric? Alltid lika roligt att läsa men denna gång med en ny skärpa, en vass egg som inte släpper taget och lämnar läsaren med frågor inför nästa bok, en känsla av att något avgörande står på spel.


I serien Mortal Instruments av Cassandra Clare är det alltid något avgörande på gång vare sig det gäller att rädda världen, överleva eller möta sitt livs kärlek. Fantasy i högform med snabba repliker, roliga möten och ett fantastiskt persongalleri. Snabb att läsa och kräver definitivt ingen djupare analys men är ett bra avbrott i vardagen för en träff med Shadowhunters och Clarys väg till att hitta sig själv och kanske rädda sin familj.


Ytterligare fantasy med serien The Black Magician Trilogy av Judy Caravan. Mer svart och allvarlig än ovanstående serie men också kanske mer fängslande? Jag upplevde dock första delen som lite seg, trög och det var med viss tvekan jag fortsatte följa den fattiga slumflickan Soneas väg till att bli en magiker. Sista delen High Lord är utan tvekan bäst, spännande med ett högst oväntat slut, dessutom ett högst irriterande slut. Vet inte om jag förlåter författaren detta men trots det så absolut läsvärd.
För er som inte gillar Fantasy ännu, men vill prova, då ska ni absolut börja med Patrick Rothfuss The Kingkiller Chronicle, ojämförligt det bästa som fantasygenren producerat ever!3 kommentarer:

 1. Har nu läst de två första böckerna i The Kingkiller Chronicle. Fantastiska böcker, fru Maria tycker dock att jag fastnade i dem lite väl mycket. Hälsningar Martin

  SvaraRadera
 2. Ja det var väl nån som tyckte att jag fastnade lite väl mycket här hos oss också...Roligt att du också gillade dom, kan inte vänta på att trean kommer!

  SvaraRadera
 3. Tips, The Wheel of Time serien, Robert Jordan.

  Hälsningar Martin

  SvaraRadera