19 augusti 2011

Augustiblom och kärlek

Honorine JobertÄntligen har jag återhämtat mig från blomdeppen i juli. Då när rabatterna kändes fel, när allt var visset och inget blommade. När jag ångrade att jag planterat både det ena och det andra, när det var fula färger och allt bara bestod av ogräs och tvestjärtar.

Så helt plötsligt så började solrosorna ta sig, sken ikapp med solen i körsbärsrött och tävlade med vita ringkragar i att synas mest. Rosorna blommade om i små rosa sockervaddsmoln, rudbeckian Magnus slängde sig ut över varma berghällar och anisisopen drog stolt till sig humlorna. Ja humlorna som frenetiskt surrar och fladdrar ikapp med alla fjärilar i stenkyndeln, som bara pågår i lila toner, nästan vackrast i skymningen. Då när dag möter kväll och enstaka leksaker ligger kringslängda, vattenslangen utrullad och kvarglömd post på gräsmattan.Då en stilla stund på soffan vid ytterdörren, skymningstoner och barnskratt inifrån huset, ögonblick att hålla i.

Så igår slog Honorine ut, drottningen i den vita rabatten i backen, anemonen som jag tvekat lite inför när hon verkat lite svår, lite tillknäppt. Men som jag stirrade, alldeles vita, skira blad som långsamt vajade i vinden. En riktigt mustigt grön ton på bladen och så själva kronan. Jag kapitulerade direkt och behöver hon extra mycket kärlek inför vintern i höst kommer hon få det, här ska pysslas och duttas för något vackrare finns knappast.


Jag kan ju inte lova för jag har inte köpt den ännu, men Piet Oudolfs nya bok Landscapes in landscapes verkar fantastisk. Många bilder från dels stadsträdgårdar och dels officiella parker samt givetvis privata trädgårdar med tips om val av växter.  Så vackert och inspirerande, definitivt upp på vill ha listan!

5 kommentarer:

 1. Åh! Min höstanemon av samma slag slog ut i går. En blomma lyser vit i regnet bakom lavendeln. Jag säger samma som dig - så vacker! Jag funderar just på hur den skall vintergrejas. Täckas? Vi får hålla varandra uppdaterade :) Jag skall köpa några vita rosor och peta ned snart är det tänkt. Visst har du David Austens Winchester Cathedral eller minns jag helt fel? Rekommendation på den? Fin fredag!

  SvaraRadera
 2. Jag tror den ska täckas, vi får väl kolla med Charlotte annars ; ) Ja jag har Winchester Cathedral - fantastisk men så är jag svag för Austinrosor fast dom ska tydligen vara känsliga, men mina överlevde - 25 utan täckning, måste nog ha fler...

  SvaraRadera
 3. Malin; angående vänskapsbanden så funkade inte min 'lås-knapp' så jätte bra. Tyvärr- Jag letar efter en knapp som jag tror kommer funka super bra men har inte hittat den än ;)
  Jag har ett (det breda) som jag tar på och av. Då har jag gjort en ögla och sedan dn andra delen är en fläta. Om jag sedan endast knyter med en knut runt öglan med flätan så går det lätt att ta på och av det. SÅ både ja och nej på din fråga. Men jag tycker det funkar att ta på och av det med denna lösning.
  Kram & trevlig helg, Ulrika

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara bilder!
  Trevlig kväll=)

  SvaraRadera