26 januari 2012

Tänker på: Cindy Sherman


Det är något absolut hjärtknipande, något isande, skärande och samtidigt intensivt eget. Jag tänker på bilderna, fotona där Cindy Sherman experimenterar, både med vårt sätt att se men även med hennes eget sätt att tolka människor och identitet. Hon växlar mellan utsatta kvinnor och sexobjekt, till 1500-talets renässansmålningar reporträtterade med henne själv i blickfånget. Foton där hon på något vis alltid fångar tanken mitt i språnget, vad är det vi ser? Hon är en mästare på att bygga upp kompositioner, lager på lager med subtila och övertydliga signaler om vartannat, allt för att fånga in det som gnager. Vad vill hon?



Cindy Sherman föddes 1954 i New Jersey, USA och har blivit en av världens mest kända fotografer. Hennes experimenterande med fotot startade när konststudierna på State University of New York i Buffalo inte blev som hon tänkt sig, frustrerad av måleriets begränsningar började hon istället fota. Hon har genom årens lopp provat dom flesta medier: film, böcker, skivomslag, mode och alltid återvänt till det ursprungliga - porträtten.


Hon har själv sagt att hon vill få betraktaren att reagera. Fotona är inte gjorda för att beskådas uttråkat utan finns till för att kanske oroa? Väcka något inom oss? Kanske mest kända eller det som gjorde henne ett namn internationellt är bildserien Untitled Film Stills 1977-1980, 69 bilder där hon fångar film noir genren, 40-50-tals stilen och tolkar den på sitt sätt. Hon har även gått vidare och i senare verk använt sig av skyltdockor för att manifestera det ibland orimliga i vårt varande. Alltid utforskande, alltid starkt närvarande i sina bilder som också är reflektioner av våra egna fantasier och tankar. Betraktaren som möter fotografen i ett alldeles eget ögonblick, som blir till precis vad som helst. Så jag tänker på Cindy Sherman, hon är en makalös konstnär.



Museum of Modern Art i New York har i vår/sommar en utställning med samlade verk av Cindy Sherman och i Stockholm på Moderna Museet finns utställningen En annan historia där hon finns representerad, så bra! Fotot av konstnären själv är taget av Richard Burbridge, övriga bilder Cindy Sherman.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar