12 december 2011

Tänker på: Jette Frölich


Just vid den här tiden i många år nu har jag tänkt på Jette Frölich, den underbara danska konstnärinnan. För det är hon ju, en konstnär som skapar i olika material med sax och penna och så växer skira världar fram. Världar fyllda med stjärnor, fåglar och underbara gnistrande granar, dekorationer att fylla våra hem med. Vackrast av dom alla, den glänsande julgranen, med små värmeljus vid foten som både värmer och lockar. Den vill jag ha, i vintrigt silversken på vår öppna spis så lovar den oss en fin jul.Jette Fröhlich älskade redan som liten att skapa, på kvällarna låg hon i sin säng och broderade i smyg långt in på nätterna. Hon drömde om att bli arkitekt, Corbusier och Frank Lloyd Wright var hennes fixstjärnor men hon kom inte in på utbildningen. Hon började studera franska och där träffade hon sin man, 4 barn kom och hon fortsatte att skapa. Nu julprydnader i papper och ett år bjöd hon in folk för att beskåda verken, chefredaktören för Bo Bedre tog en bild och sedan dess har väl Jette Frölich symboliserat julen i Danmark.


Under decennier har hon smyckat granen i Illum Bolighuset, dekorerat på Royal Copenhagen och smyckat Georg Jensen, haft egna utställningar där hennes kollektioner visats upp i en sagolik miljö. Det sagolika säger hon själv kommer från åren i Iran, hon flyttade med sin man dit 1970 och när dom kom hem visste hon vad hon ville göra, hon ville skapa och använda sig av den orientaliska ornamentiken, dom invecklade mönstren och samtidigt få med det storslagna kyliga nordiska. Och som hon lyckats!Bilder lånade från konstnärens hemsida, från tidningen Boligmagasinet på konstnären själv samt från nordichouse.co.uk, tack!


5 kommentarer:

 1. Vilken intressant läsning, tack för att du delar med dig. Verkligen vackra saker, granen är underbar.

  SvaraRadera
 2. Hej du!
  Sv: Ja, gör pepparkakshjärtana lite tjockare. Jag tycker att dom håller väldigt bra! Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Vilka fina dekorationer. Kan tänka mig vilken som helst! ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag tror att jag stod och tittade på hennes verk när jag spenderade några timmat på Kastrups flygplats förra veckan. Tänk, då visste jag ingenting om den som låg bakom, nu vet jag! Tack :)

  SvaraRadera
 5. Älskar.Hennes.Grejer. Förra året lekte jag Ernst och hängde små förgyllda ornamenterade saker på en ruff gren. I år är det maken som får små fåglar att hänga i julgranen. Å vad lycklig han ska vara.

  SvaraRadera