5 mars 2012

Tänker på: Beth Chatto
Med en osviklig fingertoppskänsla för rätt växt på rätt plats, som en dirigent som sakta orkestrerar fram musik så upplever jag Beth Chattos trädgårdstankar. Som ett musikstycke, som absolut kan vara sträng, kantig och samtidigt så innerligt romantiskt. Hon är en av dom allra främsta i Storbritannien inom trädgårdsdesign och hennes tankar har på många sätt revolutionerat synen på hur vi arbetar i vår trädgård.När hon startade på 60-talet, i utkanterna av sin mans fruktfarm i Essex, så var sättet hon tänkte på helt nytt. Stora delar av marken på gården ansågs obrukbar, det var för fuktigt, för torrt, för mörkt osv. Istället för att ge upp platsen så lanserade hon idéen att växten skulle anpassas efter platsen. Det kan ju idag låta så självklart men det nya sättet att gå tillväga vid trädgårdsdesign vände upp och ned på dåtidens invanda mönster, hon var en pionjär.


Idag kan man åka till hennes egna trädgård för att njuta av de makalösa planteringarna, se växterna som så sinnrikt anpassats efter växtmån och få ta del av det vackra som komponerats ihop under årtionden. Känns det för långt att åka dit så finns böckerna, nu tio stycken att välja emellan för att få råd och inspiration.
1 kommentar:

  1. Inspirerande dam som jag läst och sett mycket om. Skulle väldigt gärna vilja åka och se hennes trädgård. Har du varit där? Jag har inget större intresse av min egen trädgård, men jag älskar verkligen att uppleva andras.

    SvaraRadera