20 maj 2012

Tänker på: Helena Blomqvist




Som ett sagolandskap, ett oändligt hav med våra innersta drömmar öppnade för beskådan. Som ett hemligt skrin till brädden fyllt med tankar, känslor och fantasier. Jag tänker på den alldeles vansinnigt begåvade fotografen Helena Blomqvists underbara foton. Bilder där hennes drömmar och kreativitet tar plats och vi får ta del av allt det underbara. Rum efter rum med otänkbara kombinationer, med apor och magnolia, med hav och helvete. Det finns ett svart stråk som löper genom det söta. En obehaglig liten förnimmelse om att inget är beständigt, allt är förgängligt och kanske är det just det som tilltalar mig? Det mörka, det alldeles ensammaste svarta tillsammans med det skiraste vackra.


Jag minns fortfarande hur jag drabbades av hennes foto, hennes komposition. Det var 2009 och postern för Stadsteaterns produktion av Bröderna Lejonhjärta. En alldeles förtrollande bild, en scen som jag sen letade efter i föreställningen - förgäves. Körsbärsträdens blommor och bergen i bakgrunden, den strama sjuksängen med det gråa barnet och så ljuset, starkt strilande som en nåd från ovan. Fortfarande lika vacker.



Helena Blomqvist föddes 1975 och studerade på Fotohögskolan i Göteborg 1997-2002, sedan dess har hon haft flera utställningar och finns bl a representerad på Moderna Museet i Stockholm. Hon har i intervjuer berättat att hon alltid startar med en skiss för att hinna fånga sin bildidé, sen börjar det mödosamma scenografibygget. Dockor, apor, kostymer och modeller som byggs upp, vänds och vrids på innan fotograferingen börjar, sen startar sammanfogningen i datorn. En vision som växer fram med bilder tills den slutgiltiga versionen står klar och locket till hemligheterna kan tas av.  Just nu pågår en en utställning på Fotografiska Museet - Stories from Another World fram till 3 juni så skynda skynda!





Alla bilderna skapade av Helena Blomqvist.

2 kommentarer:

  1. Henne har jag missat helt. Vilka fantastiska bilder, vilka kompositioner!
    Det blir lunch på fotografiska imorrn. Stort tack för tipset Malin och för ett fint inlägg, vad du e bra.
    :) Katarina

    SvaraRadera
  2. Tack för påminnelsen, jag måste hinna dit innan utställningen tar slut!

    SvaraRadera