10 januari 2012

Kom med på en åkturJag är oerhört svag för filmer/böcker/pjäser med en stark start. En direkt inbjudan, utan omvägar, in i det som ska fånga. Filmen Drive är ett fantastiskt exempel på det. Sagolik början som har allt - spänning, skönhet, mysticism vilket får dig att förväntansfullt sätta dig tillrätta. Det är så snyggt filmat, lågmält utan stora åthävor med detaljer som fångar känslan ofelbart.


Stuntföraren - The Driver, filmar på dagarna och extraknäcker på nätterna som förare vid diverse illegala aktiviteter. När han får kontakt med den unga mamman Irene och hennes son startar en serie händelser som får fatala konsekvenser. Fantastisk casting med underbara skådespelarna Ryan Gosling och Carey Mulligan. Deras tysta blickar mot varandra, att försiktigt hålla handen, att bära hennes son säger mer än tusen ord. När så kyssen äntligen kommer exploderar den i en alldeles surrealistisk hisscen, som gör att filmen tar en helt annan väg. En urban saga med en ton av annalkande kaos i närvaron i varje filmruta. Dessutom skärande vacker med musik som är helt i ton med filmen - magiskt!
Bonus: Filmen fick pris för bästa regi i Cannes ( danske regissören Nicolas Winding Refn ) och en av birollerna spelas av underbara rödhåriga aktrisen, från bl a Mad Men, Christina Hendricks, en favorit till.

2 kommentarer:

  1. Men åh - tack för tipset, låter som något jag kommer gilla! Jag gillar honom, han brukar vara bra. :-)

    SvaraRadera
  2. Tack för din påhälsning idag! Vi har lagt julen bakom oss nu och väntar in ljuset ...eller hur?

    Kram på dig!

    SvaraRadera