18 januari 2012

En grön utmaning


Tack gode Gud för SVT play, hade laddat sen i söndags för Österlens trädgårdar och tänkt mig start kl 21,  perfekt till alla barn hade somnat men kl 20 så körde programmet igång så jag gick snopet och la Philip, tills jag kom på miraklet!

Jag funderar mycket nu kring trädgården, egentligen bland det härligaste är ju planeringen, själva drömmandet kring nya växter och tankarna kring hur det kan tänkas bli. För det vet man ju aldrig, en isande vit daglilja kan plötsligt dyka upp lite mjäkigt vaniljgul men bli så rätt ändå. Och att få ihop solläge och jordmån, rådjur och skugga, blomning hela säsongen och toner som stämmer med varandra och huset. Det är kul! Nu väntar en riktig utmaning och jag tar mer än gärna emot tips för det här är svårt, tycker jag.

Tänk er en riktigt smal lång rabatt, ca 50 cm bred och 4 m lång, kantad av stängsel (lågt) mot granne och en garageuppfart på ena sidan. Inte så djup så det går nog inte att sätta blommor i flera rader eller slingra sig framför/bakom varandra, tyvärr. Jag har sneglat och längtat mot en Piet Oudolf vild rabatt med mkt gräs och rudbeckior, jag är svårt frestad att köra på det ändå men hur blir det med den otroligt raka/strama icke naturliga inramningen?

 Växter jag vill ha är ju såklart Oudolfs egna rudbeckia Virgin, som en jättebelllis med kritvita blad som blommar länge, länge och mjuka upp med gräset calamagrostis brachytricha. Dom ludna, mjuka topparna, med lite frost som gnistrar i solen och mellan dessa två växter den lite slingriga, vilda lupinliknande blålila baptisia australis. Då har vi vitt, grågrön och blålila, kanske mjuka upp ytterligare med vitrosa persicaria amplexicaulis? Lägga till anisisop, för mer färg och bin? För mycket, för spretigt? Går det att få ihop? Eller bara gå på vitt och grästoner? Hjälp!Bilder lånade från Allt om min trädgård - Peter Englunds vackra skapelse överst, samt övriga från olika växtfärsäljare på internet, tack snälla.

1 kommentar:

  1. HEJ..kikade in!!
    ..googlade på Mamma Andersson och fann din fina blogg..säger bara hej och att jag varit här.. och godkväll//Karina

    SvaraRadera